Monday , January 21 2019
Home / BOOKS / WHY STUDENTS CHOOSE GPH BOOKS?

WHY STUDENTS CHOOSE GPH BOOKS?

1.  The GPH books cover all syllabuses as prescribed by Universities/Boards/Institutions. This helps students to understand and study the whole syllabus in a quick way. This makes students confident for the examinations.

2. The GPH books are written in easily understandable language and format that save hours of frustration for students and they get prepared for exam in short period of time.

3. The GPH books are published with exam-oriented approach, hence prepared in question-answer format which provides students the instant understanding of a correct answer.

4. The GPH books covers maximum solved previous year question papers which help students to understand unique examination structure and equip them better for exam.

5. One of the important features of the GPH books is that both semesters’ question papers (June-December) are included with solutions.

6. In the GPH books, data are updated instantly as and when any change occurs.

7. In printing of GPH books, recycled paper are used which consumes very less energy, water, and produces lower carbon emissions than the non-recycled paper, and at the same time, reduces the amount of waste to landfill — as paper can be recycled 4 to 5 times.

8. The GPH books are handy, so you can carry it anywhere and study when you want. The books are reasonable in prices.

9. For every book sold, we contribute for society/ institution/ NGOs/ underprivileged.

Sample of Topics and Contents covered in GPH Books

Topics Covered

Block-1       Company and Its Formation

Unit-1           Nature and Types of Companies

Unit-2           Public and Private Companies

Unit-3           Promoter

Unit-4           Formation of a Company

Block-2      Principal Documents

Unit-5           Memorandum of Association

Unit-6           Articles of Association

Unit-7          Prospectus

Block-3      Share Capital and Membership

Unit-8           Share and Loan Capital

Unit-9           Allotment of Shares

Unit-10        Transfer and Transmission of Shares

Unit-11         Membership of a Company

Block-4      Company Management

Unit-12        Directors

Unit-13        Managerial Remuneration

Unit-14        Company Secretary

Unit-15        Meetings and Resolutions

Unit-16        Contemporary Issues

Contents

Chapter-1 Company and Its Formation ………………..…….……1-48

Chapter -2 Principal Documents………………………………………49-89

Chapter -3 Share Capital and Membership.…………………….…91-141

Chapter -4 Company Management ………………………………..…143-203

Question Papers

 (1) December-2013 (Solved)…………………….………………207-207

(2) June-2014 (Solved)……………………………………………..208-209

(3) December-2014 (Solved)……………………………………..210-211

(4) June-2015 (Solved)……………………………………………..212-213

(5) December-2016 (Solved)……………………………………..214-215

(6) June-2017……………………………………………………………216-216

(7) December-2017 (Solved)……………………………………..217-218

(8) June-2018 (Solved)……………………………………………..219-222

Sample of Question Paper Solved

December, 2017

Note:   Answer any five questions.

Q1.    (a) Explain the meaning of a Company.

Ans.     Refer to Chapter-1, Q.No.-1 (Pg. No.-1)

(b)    “A company is legal person distinct from its members.” Comment.

Ans.     Refer to Chapter-1, Q.No.-1 (Pg. No.-1)

Q2. Who is a Promoter? “Promoters stand in a fiduciary relationship with the company they promote.” Discuss.

Ans.     Refer to Chapter-1, Q.No.-15 and Q.No.-17 (Pg. No.-25 and 28)

Q3.   Explain the Doctrine of ‘Ultra Vires’. What are its effects?

Ans.     Refer to Chapter-2, Q.No.-4 (Pg. No.-45)

Q4.   What is ‘Articles of Association’? “The powers of altering articles are wide, yet they are subject to a large number of limitations.” Discuss.

Ans.     Refer to Chapter-2, Q.No.-7 and Q.No.-9 (Pg. No.-55 and 62)

Q5.   Define a Prospectus. What are the remedies available to shareholders for mis-statement in the prospectus?

Ans.     Refer to Chapter-2, Q.No.-15 and Q.No.-20 (Pg. No.-70 and 82)

Q6.   Explain the provisions of the Companies Act, regarding the acceptance of deposits by companies.

Ans.     Refer to Chapter-3, Q.No.-10 (Pg. No.-107)

Q7.   Who is a Member of a company? What are the different ways through which a person may become a member of a company?

Ans.     Refer to Chapter-3, Q.No.-28 and Q.No.-29 (Pg. No.-120 and 123)

Q8.   Who can be a Director of a company? Can a director of the company be appointed by the Board of Directors? Explain.

Ans.     Refer to Chapter-4, Q.No.-1 (Pg. No.-144)

Q9.   Discuss the requisites of a valid Annual General Meeting (AGM).

Ans.     Refer to Chapter-4, Q.No.-27 (Pg. No.-180)

Q10. Write short notes on any two of the following:

(a)    Foreign Company

Ans.     Refer to Chapter-1, Q.No.-6 (Pg. No.-22)

(b)    Deemed Prospectus

Ans.     Refer to Chapter-2, Q.No.-18 (Pg. No.-45)

(c)    Transfer of Share

Ans.     Refer to Chapter-3, Q.No.-21 (Pg. No.-120)

(d)    Compulsory Winding-up

Ans.     Refer to Chapter-1, Q.No.-26 (Pg. No.-48)

About Gullybaba Publishing House

Check Also

REVISED 2-YEAR B.ED. PROGRAMME (Recognised by NCTE)

The NCERT had introduced the B.Ed. Programme of two years‘ duration in the year 1999 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *